DUYURU

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

2023 yılı 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü yaşadığımız deprem felaketinin üzüntüsü içinde, depremden etkilenen insanlarımızın yaralarının acilen sarılması ortak gündemimiz ile karşılamaktayız.
Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın ekonomiye katılımında, siyasette ve sosyal hayatta eşit temsili için fırsat eşitliğinin sağlanması konusu depremden etkilenen 11 ilimizdeki yeniden yapılanma çalışmalarının da ana unsurlarından biri olmalıdır.


Kadın İstihdamı ve Deprem Bölgesi


TÜİK tarafından yayınlanan “İstatistiklerle Kadın 2022” raporuna göre 2021 yılında ülke genelinde istihdam oranı yüzde 45,2’dir. Kadın istihdam oranı yüzde 28’de kalırken, erkek istihdamı iki katının üzerinde yüzde 62,8’dir. Deprem bölgesinde yer alan illerimizin tamamında kadın istihdamı Türkiye ortalamasının altındadır. Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yüzde 15,9, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye’de yüzde 22,4, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’te yüzde 22,6, en iyi durumda olan Adana’da ise yüzde 26’da kalmıştır.


Bölgenin yeniden inşasında ve ekonomisinin desteklenmesi için verilecek teşviklerde kadın istihdamını artıracak biçimde tasarlanmasının bölgesel kalkınmaya büyük katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.

Ülkemizde halen kadınlar erkeklerin yarısından daha az oranda işgücüne katılabilmektedir


Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de nüfusun yarısını kadınlar oluşturmaktadır. ILO tarafından 2022 başında güncellenen çalışmaya göre küresel işgücüne katılım oranı kadınlarda %47 iken, erkeklerde %72’dir. Ülkemizde kadınların iş gücüne katılımı ise %36,3 ile dünya ortalamasının oldukça altında kalırken erkeklerin işgücüne katılımı %72 ile kadınların iki katı seviyesindedir.
İşsizlik oranına baktığımızda erkeklerde işsizliğin önceki yıl aynı çeyreğe göre önemli ölçüde azalmasına karşın, kadınların işsizliğinde iyileşmenin sınırlı kaldığı görülmektedir.



Kaynak: TÜİK 2022 son çeyrek verileri
Kadının iş hayatına katılımını yükseltmek için birçok çalışma yürütülmekle beraber, gerek istihdam rakamları, gerekse uluslararası kurumlarca hazırlanan cinsiyet eşitsizliği endeksleri ülkemizin kalkınmışlık seviyesi ile kıyaslandığında bu alanda arzulanan ilerlemenin sağlanamadığı görülmektedir.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayınlanan 2022 Küresel Cinsiyet Farkı Raporuna göre; ülkemiz 146 ülke arasında 124. sırada yer almıştır. Rapordaki kategorilerde yine en zayıf kaldığımız alan kadınların ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği olmuştur.



Halen kadın milletvekili oranı yüzde 17,3, yönetici pozisyonundaki kadın oranı yüzde 20,7, kadın büyükelçi oranı yüzde 27,2 ve en iyi olduğumuz alanlardan biri olan yükseköğretimde görevli profesörler içinde kadın profesör oranı yüzde 33,2’dir.
Her sektörde olduğu üzere, dış ticarette de kadının fırsat eşitliği temelinde her kademede yer almasının rekabet gücümüzü yükselteceği ve işletmelerin sürdürülebilir büyümesi için kritik öneme sahip olduğu şüphesizdir.

Başta depremden etkilenen bölgelerde yaşayan kadınlarımız için olmak üzere, ülkemizin kadın istihdam oranının yükseltilmesi konusunun kalkınma planlarımızda eylem planları ile beraber yer alması gerektiğini değerlendirmekteyiz. Bu konuda kamu otoritelerinin yanı sıra tüm özel sektörümüze de önemli görevler düşmektedir.
Cinsiyet eşitliği öncelikle en temel insan hakkı olup, nüfusun yarısını oluşturan kadınların hayatın her alanına etkin katılımını sağlamadan ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması ve gerçek potansiyelini kullanmasının mümkün olmayacağı şüphesizdir.
Bu farkındalığın ülkemizde her alanda yerleşmesi dileğiyle Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

TURKTRADE
Yönetim Kurulu