DUYURU

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi
Göztepe Yerleşkesi    Kadıköy/İstanbul
Tel  : 0216 336 5770 – 0216 345 6288
Fax.: 0216 3378987
teknoloji@marmara.edu.tr

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

Yeni Nesil Mühendislik

Sayın İlfeta AKSOY   

TURKTRADE TÜRKİYE DIŞ TİCARET DERNEĞİ

Ülkemizin köklü ve saygın üniversitelerinden biri olan Marmara Üniversitesi bünyesinde 2009 Yılında kurulan fakültemiz, kendi alanlarında deneyimli ve nitelikli Mühendis ve Teknik Öğretmen kökenli öğretim elemanları, modern teknolojilere dayalı altyapı ve laboratuvar imkânları ile uygulama becerisi yüksek, bilgi ve donanımı güçlü mühendisler yetiştirmeyi ana hedef olarak belirlemiştir. Fakültemiz isminde yer almasa da öğrencilerimiz, alanlarında “Mühendis” ünvanlı olarak mezun olmaktadırlar.

Ülkelerin kalkınması, katma değeri yüksek üretiminin güçlü olmasına, üretimin güçlü olması da nitelikli iş gücüne bağlıdır. Temel amacımız, ülkemizin ihtiyaç duyduğu girişimci, bilim ve teknoloji üretebilen, yenilikçi ve özellikle “uygulama yönü yüksek” nitelikli mühendisler yetiştirerek katma değeri yüksek üretime, bilim ve teknoloji dünyasına katkı sağlamaktır. Müfredatımızda yer alan derslerimiz bu amaca yönelik olarak “Teori+Uygulama” şeklinde oluşturulmakta ve hemen hemen her mesleki dersin uygulama veya atölyesi de olmaktadır. Teknoloji Fakültelerinin öğrenci kaynağı; Genel Liseler ile MTOK (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları) olarak isimlendirilen Endüstri Meslek Liseleri ve Teknik Liselerdir. Bu anlamda, Teknoloji Fakülteleri Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından mezun olan öğrencilerimizin yükseköğretime geçişlerine imkân sağlayan en önemli kurumlardır.  MTOK öğrencileri kendi aralarında yarışarak, MTOK için ayrılan özel kontenjan dâhilinde Teknoloji Fakültelerine girebilmektedirler. Şu an Türkiye genelinde 19’u öğrenci alan 23 Teknoloji Fakültesi bulunmaktadır.

Diğer mühendislik fakültelerinden farklı olarak son sınıfa gelen öğrencilerimiz, eğitimlerinin 14 hafta süren 7. dönemini, “İşyeri Eğitimi”, “İşyeri Uygulaması” ya da “Uzun Dönem Staj” adı altında endüstriyel kurum-kuruluş ve işletmelerde geçirmektedirler. 7+1 olarak da isimlendirilen bu uygulama YÖK tarafından ülkemizde ilk olarak Teknoloji Fakültelerinde başlatılmıştır. Uzun Dönem Staj uygulaması sayesinde öğrencilerimiz mezuniyetleri sonrası iş hayatına atılma konusunda çok önemli kazanımlar elde etmekte, iş bulma, iş yerine uyum sağlama gibi birçok problemi en düşük seviyede yaşamaktadırlar. İşyeri Eğitimi süresince öğrencilerimizin SGK ödemeleri fakültemiz tarafından, asgari ücretin 1/3 kadarlık maaş ödemesi de YÖK tarafından gerçekleştirilmektedir.

Yukarıda saydığımız özellikleri ile fakültemiz, geleneksel mühendislik yerine, “Yeni Nesil Mühendislik” anlayışıyla; Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ve Tekstil Mühendisliği olmak üzere 6 bölümde uygulamalı eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Fakültemiz, sanayi ve ilgili sektörler ile yakın ilişkiler içerisindedir, ancak bu ilişkileri daha da yaygınlaştırmak ve hem İşyeri Eğitimi kapsamında hem de danışmanlık, birlikte proje üretme, test-analiz hizmetleri gibi diğer alanlarda da işbirliklerini artırmayı arzu etmektedir.

Bu kapsamda, sanayicilerimizle ve sektör temsilcileriyle zaman zaman fakültemizde veya onların uygun gördüğü yerlerde bir araya gelmekte ve hem fakültemizi daha detaylı tanıtmakta hem de iş birliktelikleri konusunda görüşmekteyiz. Arzu ederseniz sizlerle de tanışmak ve bilgi alışverişinde bulunmak isteriz.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Hasan ERDAL

Dekan